Herberg van Licht Herberg van Licht Herberg van Licht Sessies

De enige zekerheid in het leven is de dood.

 De dood is het beslissende moment van ons leven en iedereen zou in vrede en innerlijk voldaan moeten kunnen sterven in de wetenschap dat ons de beste spirituele begeleiding gegeven kan worden (Sogyal Rinpoche).\

Ik heb de opleiding spirituele stervensbegeleiding gebaseerd op het Tibetaanse boek van leven en sterven (van Sogyal Rinpoche) gevolgd.

Iedereen krijgt met de dood te maken, sterven is de meest ingrijpende gebeurtenis die een mens overkomt. Maar in deze maatschappij wordt de dood weggemoffeld. We hebben de neiging alles wat met dood te maken heeft, buiten ons gezichtsveld te houden.

We willen nu eenmaal graag jong en vitaal blijven. Dood gaan past niet in dit beeld, dat in onze samenleving sterk gepropageerd wordt. In de ziekenhuizen is eigenlijk geen plaats meer om te sterven.

De dood wordt meestal geassocieerd met pijn, onbekendheid en angst. Ook mensen die er in hun beroep veel mee te maken hebben zijn er bang voor.

Als verpleegkundige heb ik veel met de dood te maken gehad, maar toch ben ik sinds mijn opleiding Spirituele Stervensbegeleiding van Sogyal poche, de eigenlijke betekenis van sterven gaan beseffen. In feite pas sinds ik zelf diep ben in gegaan op mijn eigen angst om te sterven.

Door met een open en ontvankelijke houding bij stervenden te zijn, heb ik geleerd dat sterven het leven een bjizondere betekenis geeft. Elk moment wordt kostaar als je de vergankelijkheid van het leven van dichtbij ervaart.

Sogyal Rinpoche leert ons vanuit de eeuwenoude traditie van het Tibetaanse Buddhisme, eenvoudige maar doeltreffende oefeningen die iedereen ongeacht zijn religie of achtergrond kan doen. Deze oefeningen kun je gebruiken om je leven te veranderen, je voor te bereiden op je dood of om stervenden te helpen.

Het is mijn diepste wens in dit leven, anderen op een liefdevolle manier te mogen helpen in hun stervensproces, en de weg te laten vinden naar het licht.

In Liefde en Licht,

Prem-Janneke

Herberg van Licht     Herberg van Licht